16.4.12

Leiva retsepti jagamine!


Lubasime jagada oma leiva tegemise võtteid

Aune omad siis siin -  küpsetan leiba (korraga 2 tk) selliselt:
I JUURETIS ehk panen leiva käima:
2 -3 spl leivajuurt
900 ml käesooja vett
4 dl rukkijahu
Panen suletud kaane alla leivajuuretise sooja käärima u. 10-16 tunniks.

II TAIGNA segamine
Lisan ära käinud juuretisele lisaks:
2 dl fariinsuhkrut
3 sl linaseemet
1 dl rukkihelbeid või rukkikliisid
3 sl nisujahu
3 sl linnasejahu
segan lisaks veidi rukkijahu
Mina võtan nüüd järgmise leiva jaoks uue juuretise 2-3 sl. Panen purgiga külmkappi (seisab 2 nädalat)
Nüüd lisan veel jahu ja jahu peale 3 tl soola ja kui on tuju ja isu siis nt. kuivatatud jõhvikaid.
Jahu lisan kuni taigen on selline tugev lusika taigen. (Kasutan osaliselt pooleks täistera- ja kroovrukkijahu). Nüüd tõstan taigna võiga määritud vormidesse ning panen rätikuga kaetult sooja kerkima 4-6 tunniks (võib ka 8 – kuid siis pidavat leib hapum jääma).
Küpsetan leiba 200 kraadi juures 75 minutit.
Siis võtan leivad ahjust välja, niisutan veega ning panen rätiku alla jahtuma (leib nn. järelküpseb)  paari tunni pärast ongi leib valmis – lase heamaitsta!

No comments:

Post a Comment